Ciorba de potroace Nelipsita de Orice Nunta Reusita


Facebook Twitter LinkedIn Google+ Datini si Obiceiuri de Nunta


Ciorba de potroace este o delicatesă culinară

Ciorba de potroace este o delicatesă culinară, preparată în special cu ocazia nunților, care se consumă doar împreună cu familia și apropiații acestora, a doua zi după marele eveniment. Este gătită de proaspăta mireasă a doua zi după petrecerea nunții și are ca rol, printre altele, alungarea mahmurelii. Nașii împreună cu familiile mirilor se adună la cei abia căsătoriți acasă, sau la socrii, pe la ora prânzului, după ce se trezește toată lumea, pentru a se delecta cu acest fel inedit de mâncare dar și pentru a trage concluzii referitoare la desfășurarea întregului eveniment și a schimba impresii.

abilitățile de bucătăreasă ale miresei
abilitățile de bucătăreasă ale miresei

În trecut acest eveniment avea loc pentru a sărbători virginitatea miresei, însă, în zilele noastre petrecerea se ține doar simbolic și are ca scop și binecuvântarea noii familii, pentru ca ei să aibă o căsnicie lungă, fericită, prosperă și sănătoasă.

Ciorba de potroace este o delicatesă culinară
Ciorba de potroace este o delicatesă culinară

În mod tradițional, pentru ciorba de potroace este nevoie de măruntaie de pui (inimi și pipote) dar în funcție de zonă sau de dorințele celor care o vor mânca se poate face și din alte bucate de carne (curcan, rață, miel, porc, oaie), legume (țelină, ceapă, leuștean, roșii, ardei, morcovi, păstârnac, pătrunjel etc.), orez și multa zeamă de varză sau borș pentru acrit. O ciorbă perfectă care va trezi petrecăreții și le va alunga starea de mahmureală și greața este o ciorbă grasă și acră. Și, în plus, o ciorbă delicioasă, gătită ca la carte, va demonstra abilitățile de bucătăreasă desăvârșită ale proaspetei neveste, va stârni laudele rudelor și aprecierile soțului.

De cele mai multe ori rudele se întind la un pahar de vorbă după masă și în acest mod petrecerea începută cu o seară înainte continuă cu succes.

Există situații în care mirii refuză să mai respecte tradiția ciorbei de potroace din cauza oboselii sau pentru că trebuie să plece în luna de miere.

Comments